Absoluut een bezoekje waard …

1) Euregionale geschiedenismarkt te Rolduc (26.04.2015)

In de grensstreek Nederland, Duitsland en België zijn veel verenigingen actief met als doel het historisch en cultureel erfgoed van hun stad of gemeente te bewaren. Zij verrichten onderzoeken, zijn actief op genealogisch gebied en de resultaten hiervan worden regelmatig in diverse publicaties openbaar gemaakt.

Doelstelling van de euregionale geschiedenismarkt is het uitwisselen van informatie en onderling contacten leggen. Dit alles onder de vlag van een gezellig samenzijn binnen de oude muren van abdij Rolduc.

De euregionale geschiedenismarkt vindt plaats op zondag 26 april 2015 van 11.00u – 17.00u in Abdij Rolduc, Heyendallaan 82 te Kerkrade NL. (zie: www.rolduc.com/NL/routebeschrijving)

2)   Tentoonstelling ‘Augustus op het spoor’ in Thermenmuseum  Heerlen

Hoe oud zijn grote euregionale steden zoals Aken, Heerlen, Maastricht en Jülich nu eigenlijk? En zijn deze door keizer Augustus gesticht? Op deze en meer vragen wordt antwoord gegeven in de tentoonstelling ‘Augustus op het spoor’, vanaf 31 januari tot en met 3 mei dagelijks te zien in het Thermenmuseum.

Sinds 2012 is een euregionale groep archeologen, historici en conservatoren van musea uit het Nederlands-Duitse grensgebied een samenwerking aangegaan. De ‘Vicus-onderzoeksgroep’ (vicus = kleine Romeinse stad) richt zich op de Romeinse oorsprong van de vier moderne steden. Ze zijn in het afgelopen jaar op zoek gegaan naar de ‘roots’ van onze hedendaagse euregio.

In de tentoonstelling ‘Augustus op het spoor’ zijn de resultaten van dit onderzoek te zien. Deze reizende tentoonstelling is in de vier grote steden in de euregio te zien. Na Aken is de tentoonstelling vanaf 31 januari in het Thermenmuseum te zien, waarna de tentoonstelling afreist naar Maastricht en Jülich.

Bij de tentoonstelling in het Thermenmuseum is een lezingenprogramma, met onder andere Klaus Scherberich (Professor voor Oude Geschiedenis aan de RWTH Aken), Andreas Schaub (stadsarcheoloog Aken), Marcell Perse (archeoloog en directeur Stadsmuseum Jülich), Gilbert Soeters (gemeentelijk archeoloog Maastricht) en Karen Jeneson (conservator Thermenmuseum). Op woensdag 11 februari trapt Gilbert Soeters, stadsarcheoloog Maastricht, de reeks af met een lezing over Romeins Maastricht. Het programma van de lezingenreeks is te vinden onder: http://www.thermenmuseum.nl/activiteit/lezingenprogramma-onderzoek-naar-keizer-augustus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.