Thema-avond 2015: De invloed van de mijnen op het dagelijks leven

Logo M2015 Jaar van de Mijnen

Het kan U bijna niet ontgaan zijn: op initiatief van de gemeente Heerlen is 2015 het Jaar van de Mijnen. Precies vijftig jaar geleden kondigde de toenmalige minister van Economische Zaken Joop den Uyl de sluiting van alle Limburgse mijnen aan. Met méér dan 200 evenementen wordt stilgestaan bij deze beslissing die een voor de regio moeizame periode inluidde. Tevens wordt de blik op de toekomst gericht. Het breed gedragen programma is nog steeds groeiende, en wordt ondersteund door 12 gemeenten in Zuid-Limburg en tal van maatschappelijke partners; ook in de voormalige mijngebieden in België en Duitsland. Precies vijftig jaar geleden kondigde de toenmalige minister van Economische Zaken Joop den Uyl de sluiting van alle Limburgse mijnen aan. Met méér dan 200 evenementen werd en wordt stilgestaan bij deze beslissing die een voor de regio moeizame periode inluidde. Tevens wordt de blik op de toekomst gericht. Het breed gedragen programma is nog steeds groeiende, en wordt ondersteund door 12 gemeenten in Zuid-Limburg en tal van maatschappelijke partners; ook in de voormalige mijngebieden in België en Duitsland.

Omdat de mijnen ook voor de bewoners van onze kernen een belangrijke rol speelden, willen wij  het Jaar van de Mijnen ook hier in Lemiers niet zomaar aan ons voorbij laten gaan.

De heer Jules de Groot van de stichting “Werkgroep Informatie Mijnbouw” zal tijdens deze thema-avond een lezing verzorgen over de

DE INVLOEDEN VAN DE MIJNEN OP HET DAGELIJKSE LEVEN

Hoe belangrijk waren de mijnen in het leven van de mijnwerkers en hun gezinnen? Hoe belangrijk waren ook de mijnen voor de Limburgse samenleving? Het is heel herkenbaar voor allen die de ‘steenkolentijd’  hebben meegemaakt. Werk en  werkomstandigheden die  in een lang vervlogen tijd normaal waren.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.